fredag 9 december 2011

Den som tycker att det är mörk och tyst i Sverige i december skulle komma hit.. Jag sitter för tillfället i ett oisolerat hus i norra delen av Italien närmare bestämt en by som heter Casario som har cirka 128 innevånare och det är nog högt räknat så här mitt i vintern.. det är mörk ute nu klockan 18 och dom flesta är hemma från jobb och skola… det är nästan helt tyst ute bortsett från ”Lady” som skäller och vill in… vedspisen brinner för fullt, huset börjar bli uppvärmt efter några dar och jag har hällt upp mig ett glas rött för att fira.. Idag ritas vi ett kors i taket och skriver en etta i kolumnen som innehåller hantverkare i Italien som verkligen dyker upp när dom ska! Straxt efter 8 i morse skickade Adi ett sms som sa att han var på väg… och 5 italienska minuter senare va han här tillsammans med 3 andra, 2 lastbilar, en betongblandare mm mm. Här ska gjutas golv! Yes! Snabbt bar det iväg till Ceva för att handlas material.. en slags färdigblandad betong som man bara blandar med vatten till ett nått som liknar fuktig grov sand som läggs ut i lagom mängd och jämnas till… sen när den härdar blir den stenhård med en helt jämn yta som man inte behöver flytspackla… man lägger bara klinker eller parkett rakt på.. great stuff! …men dyrt.. och tyvärr visade det sig att vi uppskattat fel och materialet räckte bara till halva ytan av de 50 kvadrat som var tänkt att gjutas… än värre är att det är slut hos grossisten i Ceva så ser illa ut inför morgondagen… så är det i Italien antar jag.. man får inte vara glad särskilt länge… ja ja.. Adi får göra klart resten på måndag i värsta fall utan min hjälp för då åker jag tillbaka till civilisationen… men det är ju förbannat konstigt att man inte ser till att försäkra sig om att det finns material hemma när man vetat att man ska gjuta en våning i ett hus sedan september… tänk själv.. den gamla vanliga läxan.. man börjar bli luttrad antar jag… Det blir i alla fall jävligt bra om jag får säga det själv så det känns bra trots allt! Just det Martina jag hann en sväng till marknaden i Garessio också… din favoritostförsäljare jobbade inte men jag köpte en bit av hans kollega… den följer med mig hem på måndag tillsammans med lite annat smått och gott.. …förresten kom Pierina förbi idag och frågade efter svenskarna… hon kände först inte igen mig utan tyckte jag såg ut som en ”bandido” i mitt skägg och min mössa.. hon bjöd hem mig på kaffe när jag hade tid och frågade efter bilderna som vi tog tillsammans i somras… tur att Martina skickade med några utskrifter som jag kan överlämna… A domani…

torsdag 8 december 2011

Snabb visit i december dag ett




Jag kom hit strax efter 8 igår på kvällen. 3 grader i luften och inte mycket mer i det lilla huset vi hyr… Jag säger bara enkelglas… otäta fönster… tjocka stenväggar och stengolv.. dess då gladare är jag för min ”blue-man-suit” som jag lyckligtvis packade ner.. det är ett underställ helt enkelt ..långkalsonger och undertröja i färgen blå.. Med hjälp av grannen Sandro fick jag snabbt fyr i vedspisen och efter en sen pizza hos den lokala sussade jag hyfsat sött ända till soluppgången vid 7-tiden.. då hade såklart elden för länge sedan brunnit ut och toalettringens temperatur mätte endast 10 plusgrader.. den kändes betydligt kallare kan jag säga..
Det är vinter här också och ja Martina jag är glad för all ved vi sågade i somras på din fina sågbock!
Det kändes spännande och gå ut och inspektera huset och ”ägorna” så här mitt i vintern. Det har ju varit skyfall i den här delen av Italien med omnejd, med bla svåra översvämningar som följd. Vi har som tur var klarat oss bra frånsett ett litet jordskred just ovanför vår lilla bit land. Dock tror jag att en bidragande orsak är att man klipper gräset superkort och rensar bort överdrivet med ogräs och buskar och då finns det ju inte så mycket som binder jorden längre… I alla fall fick vi ett tillskott på någon kubik prima lerjord helt gratis ifrån ovanliggande markägare… Grazie!
Dagens höjdpunkt var nog annars lunchen på mitt favoritställe.. ärligt talat har jag sett fram emot det en längre tid och just efter 12 av idag satt jag vid ett av borden och njöt… alla var där… Anette i köket bland grytorna… Elsa, dottern, alltid klädd i svart, serverade oss 10-talet gäster i matsalen.. Falk-mannen (se tidigare inlägg) på ett strålande humör, ställde sig plötsligt och skålade med alla med sitt glas rödvin.. Maten var som vanligt god.. enkel och vällagad… jag åt tagliatelle med ragu (pasta med köttfärssås) till förrätt och ”kanin på jägarens vis” som varmrätt… sen en espresso på maten.. det och så ingår såklart en flaska vatten och en flaska vin i lunchen som kostar 12 euro men de
t behöver man väl knappast tala om.. Visst känns det som svensk och dessutom smålänning förskräckligt att lämna en flaska vin som man bara druckit ett eller möjligen två glas ur och dessutom har betalt för, men man får väl vara glad för Falk-mannen och hans sällskap, för man vet ju att det är på deras bord flaskan hamnar när man gått.. Dom sitter väl kvar där fortfarande skulle jag tro..
Nej nu ska jag snart göra mig klar för att åka ner till Ettore och se hur han har det på sin fina restaurant.. och sen hem till fryshuset igen. I morgon gäller det att gå upp tidigt för att ta emot byggentreprenören som är ivrig och angelägen att komma igång att gjuta golv (OBS ironi! dock en viss förhoppning..)
Ciao tutti!

söndag 11 september 2011

things to be done in our absence

well well, two weeks back home and making the list of 'what we wanted to get done, what we did not get done and what still needs to be done this year'. The little plastic part in the waste water system delayed us a lot this year unfortunately, and the worst was that the rest of the works of the floor had to wait along. But we have found a person who has a good reputation for doing good floor works. He thinks he can do it in one day with three people. We just have to have faith and hope for the best.

With temperatures slowly but surely going down in Stockholm, we watch the forecast for Casario, and it is still 25 to 27 degrees there every day since we left and as long as we can check into the future. Good for the grapes and figs, although we won't be able to harvest them this year.

And we have already started to make plans for next year. But next year we will finish the apartment in the upper floor, no doubt about it..

fredag 26 augusti 2011

Dan före dan..





Vi sitter i skuggan nu, just efter halv 7 och sammanfattar tiden vi har haft här. I morgon åker vi hem. Grannen har försett oss med tomater och potatis så det räcker och blir över. -Ni kan väl ta med några tomater och potatis, frågade Rita och det blev till en stor låda tomater och en stor säck med potatis som jag knappt orkar lyfta. Svälta behöver vi alltså inte.. Från vår egen trädgård har vi med oss persikor, hasselnötter, lavendel, chilli och många många burkar plommonmarmelad. Tyvärr hinner varken fikonen, valnötterna eller vindruvorna mogna riktigt som dom måste vi lämna den här gången...
..en eller annan flaska vin har vi nog också att packa!

onsdag 24 augusti 2011

Ferragosto weekend





Ferragosto weekend in Italy is like midsummer in Sweden, the real big summer holiday weekend. People have parties, go to the beach and relax. We used the Saturday to visit the vine area around Diano d’Alba and Barolo and buy some wine for the long Swedish winter. We visited a favourite organic wine maker whos wine we have bought in the fabulous cantina communale in Diano d’Alba for a few years now. Had a look at their vineyards, tasted the Dolcetto grapes, tasted the wine and bought some Dolcetto and Nebbiolo. We even asked about buying some wine plants, but after having seen their vineyard and compared the sweetness of their Dolcetto grapes with ours, we realize that whatever we will be able to produce, it does not have the same perfect conditions in Casario as in the hills over there in Diano and surrounding. Which does not mean we won’t try to make some anyway, and Niklas has already inspected the land and checked which slope gets the most sun.

lördag 20 augusti 2011

Rivieran







Vattnet var säkert 25 grader varmt i Andora (nej inte Andorra) idag och över 30 grader i luften. Massor med folk och änne fler bilar... Vi gjorde en rundtur via Albenga och Alessio till Imperia och San Remo. På casinot i San Remo kommer man inte in i kortbyxor och foppatofflor så vi fick behålla våra pengar och kunde spendera dem på en god lunch i stället.

Vi passade på att ta en vilodag alltså. Alla rör för golvvärmen är lagda på övervåningen och fyllda med vatten. Nu ska vi lägga armering och kvickt hitta någon som kan hjälpa oss att pumpa/bära 2,5 kubikmeter betong för att slutligen gjuta den sista "kakan". Ett såkallat flytande betonggolv. Vi får se om vi hinner... Nästa lördag åker vi hemåt så det blir nog ett målfoto i så fall!

friday night




The italian version of the famous swedish 'fredagsöl' is the long aperitiv, only it happens every day. You go to a bar and order a glass of whatever you like to drink and then you get a plate of appetizers or there is a little buffet where you can help yourself. And after that, at about nine, italians go to the restaurant to eat a three course meal. !!


Our friend Silvia just started at a new place in Ceva, Cafe, Bar, Bistro with the long aperitiv and we were invited to the opening yesterday. So in this case friday evening drinks and long aperitiv came together in one event.

tisdag 16 augusti 2011

Köket där uppe.





Tänkte bjuda på en före-och-efter bild. Vi har börjat lägga sista händerna på köket i den lilla gästlägenheten och Martina har till och med tvättat fönstren av bara farten. Rummet har som man kan se genomgått en mindre förvandling och vi känner oss riktigt nöjda. Ja köksskåpen har vi inte monterat ännu men det får nog vänta till rond 3...

söndag 14 augusti 2011

attack of the killer tomatoes



For a while now some of our neighbours had complained about the weather and that the tomatoes JUST DID NOT WANT TO ripen because of lack of heat (that said, it was sunny all right, but they thought it was not hot enough). And suddenly there seems to be a glut of them, at least judging by how everyone just wants to give us tomatoes. In fact leaving them on our doorstep even after we have said that we have enough thank you very much.

So we cook lots of tomato pasta sauce, have bruschetta every day, and still are looking for some more recipes. Yesterday in Diano at the restaurant of Ivana we had a spectacular cold tomato salsa, and she gave us the recipe. But we don’t have a mixer here, so we can do neither this one nor Gazpacho. That will be next years project.

Anyway we feel like real Italian mammas, always a pot of tomato sauce simmering on the stove; maybe we will assimilate after all.

torsdag 11 augusti 2011

solar power yes please





Today was the day when the water tank was filled and the solar system started. We had high expectations and once the last preparations were done we brought up the vacuum tubes and watched how they were inserted one by one.

Next move was to check the panel and see how fast the 500 l of water in the tank are warming up by the power of the sun. And watched the temperature rise..

Not that we have anything to warm yet, the floor heating will be installed the 18th and with current temperatures one does not need heating, and the showers are not done so we can’t use any hot water yet.

Maybe we should get out the very large wine barrel that I disassembled and stacked away numbered and all last year. Make a proper Nordic outside bath event, invite the neighbours.

onsdag 10 augusti 2011

Tröstlöst...




Tills för helt nyligen ägde vi en segelbåt. En fin Albin Viggen som hette (kanske heter) Honken. Första gången vi var ute med Honken var en blåsig helg och när vi korsade Jungfrufjärdenper motor på väg hem hade vi höga vågor snett framifrån och insåg att vi måste lita på att den lilla 4,5 hästars motor vi har där bak. Om den stannar kommer vågorna snart att driva oss mot de vassa skären och krossa oss. Vi sa att det värsta som kan hända är att vi måste simma iland och att båten sjunker. -Då låtsas vi som ingenting och erkänner aldrig att vi ägt någon båt, bestämde vi oss för...
Igår när vi hade ätit middag och som vanligt satt i det lilla köket och begrundade dagens bravader sa Martina det..-Vi skiter i det här, sa hon. Vi packar ihop och åker hem, deletar bloggen och låtsas att vi aldrig ägt något hus i Italien. Hon menade det nog inte riktigt utan sa det för att hon var trött och för allt man vill ha gjort och vill ha hjälp med måste man tjata tjata och åter tjata om. Tex har en dörrtillverkare varit här och mätt dörröppningar 2 gånger och lovat att skicka ett förslag och en offert. Senaste gången var för ett halvår sedan. Inte har vi sett till något förslag eller någon offert... Sen är det rörmokaren.. Han har lovat och lovat att komma "i morgon" men inte kommer han för det. Nu är det bara 2,5 vecka kvar innan vi åker hemåt och ännu har han inte lagt rören för golvvärmen. Och utan rör kan vi såklart inte gjuta igen golven... Igår kväll hade han lovat att komma förbi men när han inte kom och jag ringde honom vid 9-tiden sa han bara att han varit tvungen att åka på ett annat jobb. Det var efter det hon sa som hon gjorde Martina.
Idag vid lunch kom han i alla fall och "tittade" och efter mina sura kommentarer så lovade han att komma imorgon och driftsätta solpanelerna som har legat i träda en månad snart. Efter det påbörjas rörläggning för golvvärme och det bör inte ta mer än ett par tre dagar eftersom vi har förberätt med rörhållare..

Under tiden vi har väntat har vi dock inte legat på latsidan.. Jag har putsat och putsat och putsat igen och kan snart påstå att jag vet hur man gör...

måndag 8 augusti 2011

an UFO has landed








In order to prepare the ground so to say for our future vegetable patch down at our piece of land, we have not only cleared the vines, but also cut the grass and laid out a 4x7m piece of tarpaulin. Covered it with stones so it won't fly away in the autumn storms. This cover is supposed to be there for a season or two, and the idea is that when we take it off, the ground will be well nutrified and free of unwanted weeds and that the cover increases the natural metabolism. It certainly looks spectacular from above when one comes down the slope, and the neighbours are surely now thinking we are odd to say the least. Noone has said or asked anything about it yet, but i am sure that they are talking about it. Maybe they think we are up to some high tech engineering of the ground, when this is as low tech as you can get..

outside sitting area





In a spate of complete overoptimism, we bought a hammock last year. We also got another one as present from our fabulous friend Ursula. And under the wine pergola we have set up a little primitive sitting bench. It is not really such a joy to sit there though, as I have used the space beneath the hammock for old and dry plant material (in order to get a little more organic material into the soil for future plantings). In addition, there is a pile of old beams from the old roof that is lying there. Once we have put up the tubes into the solar system, we have extra space in the little former chestnut drying house. And then we can pretend we have a relax area.

onsdag 3 augusti 2011

playing with fire



Maybe there is a little pyromaniac in me, i did in any case not expect it to be so fun to burn the vines and small branches in the piece of land that is to be our vegetable and fruit tree patch.

It could of course be that the satisfaction stems from the fact that lots of sweat was running down my forehead and my back in order to get these vines and blackberry hedges into the neat piles.

The vines are vicious, they take hold of a tree and then they smother it to death in just a few years. The blackberry hedges seem to be assistants to those vines but not do any damage themselves, just make it a bit harder to get to the trees and bushes to free them from the killers.

Not that I think the plants deserve to burn.. it is just the most convenient measure since the cows don’t like to eat it and it is too much to compost for next year. So we fire away a pile a day and sometimes even two.

tisdag 2 augusti 2011

Mr Sandman



Vi har några innetak som vi vill sandblästra men det har visat sig ganska svårt att hitta någon som gör sånt och dessutom har tid att göra det. Som tur var träffade vi Paolo för en tid sedan som lovade att komma förbi och i alla fall blästra taket i köket innan han går på semester. Martina sa igår: I morgon kommer han. Jag var mer tveksam och sa att det är bara 10% chans att han dyker upp över huvud taget! Ibland älskar jag att ha fel för idag dök han upp efter lunch och i ett damm-moln blev vårt kökstak som nytt.. eller som gammalt.. fint blev det. Kolla själva!

måndag 1 augusti 2011

carpentry job



Internet is fabulous. I had as task to build a sawhorse (what a funny name I had to look it up) for all the trees that did not survive the attack of the killer vines. Not to mention the logs from the old roof that are now spread around the property little here and there.

Niklas looked up a construction instruction for me on the web and this morning I rummaged in the pile of leftover construction material. Once I had found all the things i was looking for I got to use the circular saw for the first time in my life. Finally screwed the bits together. Not the best looking horse in town, but Niklas thinks it will do the job. And I am mighty proud of myself. Plus it was a nice change to the cement jobs..

Not that we will use the sewn up wood in our fireplace yet, as the fireplace is not installed yet but as they say here in italy .. piano piano.. one thing at a time

söndag 31 juli 2011

Duschen igen..






Som ifrån ingenstans dök rörmokaren upp i fredags med den felande länken mellan svensk golvbrunn och italiensk avloppsledning. Lite surt av vi hann att beställa från Tyskland men också skönt att få avloppet klart.
Igår som var lördag och Martina hade helg från sitt riktiga jobb passade vi på att gjuta igen golvet. Med en blandning av lecakulor och cement fyllde vi ett 13 cm tjockt lager. Senare (snart) ska vi lägga golvvärmerören på, armera och gjuta själva golvet.
Lagom när vi var klara kom "fiskbilen". En liten man stannade till i byn och ropade: Acciuga Acciuga! (Ansjovis Ansjovis). Han hade kört upp från kusten och ifrån kylväskorna i baggageutrymmet sålde han färsk ansjovis. Vi köpte såklart men visste inte riktigt hur man tillagar fisken på bästa sätt. Vi kan dock intyga att om man vänder den i mjöl, steker i mycket smör, pressar citron över och äter den med potatismos och bönor, så smakar den supergott!

torsdag 28 juli 2011

Landet-landet




Som Martina berättade har vi blivit tvungna att ändra lite i tidplanen. Vi saknar några reduktioner för avloppsrören från golvbrunnarna i två duschar och utan dessa kan vi inte gjuta igen golven, inte lägga golvvärmerör, inte armera och inte gjuta överbetong.. Delarna är nu beställda från Tyskland och förhoppningsvis anländer de i slutet av nästa vecka. I väntan på det har jag börjat att finputsa väggarna i lägenheten.

Om arbetet i huset har kommit av sig lite så går röjningsarbetet i landet-landet betydligt bättre. Vi har som rutin att varje morgon gå ner och röja några timmar innan det blivit för varmt. "Fruktträdgården" som är knappt 1000 kvm stort har liksom huset varit övergivet i mer än tio år och var helt överväxt med törnen och ogräs. Sakta men säkert har vi med såg, lie och sekatör mm arbetat oss igen om nu är vi nästan klara. Eller "quasi finito" som italienarna älskar att säga...
Martina räddade idag livet på ett överväxt plommonträd som inte hade klarat sig till nästa sommar.. Trädkramarna följer med varje dag och ser till att vi inte ger oss på deras klätterträd..

onsdag 27 juli 2011

when size matters


We got stuck in the bathroom. For two weeks Niklas had been waiting for a ‘reduction’ of a drainage pipe for the shower and when it arrived, it was the wrong part. The origin of this problem is that we are trying to have a Swedish standard shower drain in an Italian bathroom. Guess what, with the EU and all, the piping is not the same standard size, so the outlet of the Swedish drain was 75cm, and that is not to be had here in italy.. That was actually a big surprise to me, i would have thought that the standardisation of at least water systems and electricity would have been completed in the EU after all those years..

And the piping needs to be finished so we can put a layer of concrete on it, and only then the hydra brothers can start with the floor heating in the bathroom..


After much to and fro and a few rather hairy ideas, I called my brother in Germany. And he after a short while gave me a call back and guided me to a website with the right transition piece. Yes, the postage is about ten times the cost of the piece, but if it arrives within a short time, it will be worth it. In the meantime, Niklas is attacking the walls with fine plaster, so there is no time for the wicked.

Tonight we will be raising our glass for Friedrich!!

söndag 24 juli 2011

Gatufest i Garessio




Vi gräver, murar, gjuter, bär tunga hinkar med cement nästan varje dag...
Men vi roar och njuter av omgivningen också. Idag tex har vi varit i Cuneo som är huvudstad i provinsen vi "bor" i. Cuneo var en fin gammal stad och nästan folktom. Troligen för alla åkt till stranden över helgen.. Vi hittade en liten skuggig restaurant där vi fick oss en god lunch..
Och för att inte tala om igår.. igår var det gatufast i Garessio! Långbord med läckerheter uppdukade på gatorna.. live-musik... huvudgatan avstängd för biltrafik och bilarna fick ledas runt byn (som att stänga av Essingeleden.. i jämförelse alltså)Alla var där... vi tog oss ett glas och lite anti pasti men lördagspizzan tog vi på favoritpizzerian... suport your locals!

Våra plommon är mogna... 3 träd fulla av det lila guldet.. På morgonen är marken under full av plommon och marmeladkastullen puttrar dagligen på spisen... Årets give away från Italien? Rätt gissat.. plommonmarmelata!