onsdag 19 september 2012

Stockholm

Om du undrar varför inte vi uppdaterar bloggen så beror det på att vi ligger på soffan i Stockholm och myser!

fredag 31 augusti 2012

Sent ska syndaren vakna!

Det här va det vi föll för en gång för länge sen när vi gick runt med mäklaren och tittade på huset. -Här kanske det kan bli ett litet sovrum, sa jag. -Ja det kan det bli sa Martina. Fast vi måste städa lite... och måla... och byta fönster... och ta bort all gammal puts och slänga på ny.. och förstärka bjälklaget.. och byta tak förstås... sen kan vi ha det som ett litet sovrum! Nä allt det sa hon inte riktigt... Hade hon sagt det kanske vi hade nöjd oss med att bara titta men vi hade båda redan bestämt oss antar jag och valde att bortse från några små detaljer. I måndags efter lunch stannade lastbilen full med grejer och 3 man lastade raskt av allt. Bara 3 dagar försent och utan förvarning så det var ju tur att jag va hemma... vart skulle jag annars va i och för sig? Sedan dess har det byggts ställning, sprutats puts, bärts hinkar fram och tillbaka och nu.. fredag kväll den 31 augusti sitter jag och funderar på om jag inte ska ta och flytta sängen och ringa Martina och säga: -Du, det blev ett fint litet sovrum! En dusch/toa har vi också hunnit med... och så rummenas rum... rummet som får granntanten att gå i spinn... Atrio... 5 meters takhöjd.. en gång i tiden en mörk tobaksaffär.. idag.. ja se själva!

måndag 27 augusti 2012

Har du hört den förrut?

Det blir inte alltid som man tänkt sig. Jag slet förra veckan med att iordningställa entrén.. nya dörrhål.. väggarna grovputsade.. gamla balkar togs bort.. allt för att "finputsarna" som var inbokade i fredags skulle få det så smidigt så möjligt... jag gick upp halv 7 i fredags och plockade ur rummen (det är 3 rum som ska putsas.. en entré, ett litet sovrum och en dusch/toa) och täckte golven. Manegen var krattad med andra ord... Jag tror att ni kan gissa fortsättningen? Det värsta är ändå inte att dom inte kom utan det är att dom inte svarar varken på telefon eller sms.. om dom fick annat att göra kunde jag va flexibel och vänta några dar men det kräver ju nån slags kommunikation... det ordet verkar inte finnas på italienska tyvärr.. Nu är det måndag lunch och jag har inte hört ett ljud.. visst dom hör säkert av sig så småningom och berättar att dom legat för döden och varken kunde ringa eller skicka sms men nu är jag sur och vet ärligt talat inte om jag kommer acceptera fler trafikolyckor, hjärtinfarker, influensor, armbrott, njurstenar och allt vad dom råkar ut för.. på andra sidan vill vi gärna få det gjort och leta efter en annan entreprör tar tid och lär inte ske på de knappa 2 veckor som återstår innan hemfärd.. Får man svära? Tack! Faaan!! För att komma vidare har jag snickrat på en form till trappan mellan köket och vardagsrummet. Den är lite trixig för den står i hörnet där en rökkanal från källaren ska passera... dessutom ska rör för golvvärme och rör till en vattenmantlad vedkamin fram på just det stället. Som tur var fick jag hjälp av mästerkatten Blondie som tycks kunna det mesta. Hon tröttnade i och för sig ganska snabbt och la sig i en kartong för att sova.. eller för att övervaka kanske.. hon kisade säkert ibland och skulle sagt till om något inte blivit riktigt bra.. men bra blev det och nu ska formen armeras i eftermiddag och så ska jag beställa sand och cement till i morgon så jag kan gjuta.. ca 300 liter betong kommer det gå åt om jag räknat rätt.. en stadig trappa med andra ord...

torsdag 23 augusti 2012

Trädgården

Det har varit varm den senaste tiden. Termometern har visat över 35C vissa dagar. De som ska göras utomhus som att rensa ogräs i landen, vattna mm gör man på morgonen eller efter 7 på kvällen när solen inte är så stark. Det är omöjligt att vara ute i solen nån längre tid mitt på dan så man förstår att många tar siesta här. Efter lunch, lunchen är klockan 12 och då blir det tyst i byn, stannar man inne och tar det lite lugnt några timmar. Jag har väl inte anpassat mig helt till det men på andra sidan jobbar jag ju inomhus och stör ingen. Jag brukar undvika att använda bilhammare, vinkelslip eller andra bullriga maskiner till efter 2 så granngubben kan ta en lur i fred. Några som definitivt gillar solen är grönsakerna.. den senaste veckan har det exploderat i trädgårdslanden och jag har njutit av solvarma tomater... snart kommer annat gott! ...och äggen fick jag av grannen.

fredag 17 augusti 2012

Stelkramp numero due

Jag som tur är ingen större erfarenhet av väntrum på vårdcentraler i Sverige men jag har en känsla av att det skiljer sig lite mot hur det ser ut här. Idag var jag med vår granne Silvia som tolk i Garessio för att få min andra stelkrampsspruta... ni kommer väl ihåg.. ormbettet som höll på att kosta mig högerarmen tidigare i sommar? Fredagar är det marknad i Garessio och stan är full av människor så säkert är det inte bästa dagen om man vill hoppa in hos farbror doktor för att få en spruta snabbt och lätt… Väntrummet va fullt med folk.. säkert 15 personer satt där när vi steg in och ingen reception där man skulle anmäla sig… inga nummerlappar.. vi satte oss ner på några lediga stolar och snart slog det mig att alla ALLA pratade med alla som om alla kände varann.. några kände väl varann kanske men helt säkert kände inte alla alla… de förstod jag av de frågor som ställdes… I Sverige har jag en känsla av att alla sitter tysta och blädrar i nån ointressant tidning med Carl Philip på omslaget.
Jag satt nog mest och funderade på hur man ska veta när det är ens tur men när dörren öppnades och doktorn ropade Prego!, så reste sig en man upp och gick in och jag kom på att det gäller ju bara att hålla reda på vem man är före… dom som kommer in efter oss är jag före… smidigt…smart.. Kvinnan som jag satt bredvid kände jag faktiskt igen. Hon bor här i Casario och är en av de arvingar (som va 12 till antalet) vi köpte det här huset av för några år sen. Kommer inte på vad hon heter.. Rita kanske.. nä troligen inte.. syster till Lorenzo i alla fall.. som säkert inte alls heter Lorenzo men det kvittar just nu. Hon sa: -Det är så trevligt att åka förbi huset nu på kvällarna och se att det lyser i fönstren. Det har det inte gjort på över 30 år! ..och fortsatte: -Jag har också sett att ni har satt in fönster på höloftet och det blir ju fantastiskt med den stora terrassen intill. 30 år har det här huset stått så gott som övergivet och utan kärlek.. tills nu.. Jag blev så glad av hennes ord att jag åkte hem och bilade av ren glädje det sista på helvetes-dörrhålet och nu är det gjort.. I morgon börjar uppbyggnaden. Ingen mer rivning för i sommar! Yippie!I can see the light!

onsdag 15 augusti 2012

Life goes on..

Bilhammaren är framme igen, jag jag vet.. jag är också trött på den men än finns det dörrhål som ska "justeras" och puts som ska bort och nån måste göra det.. För att sätta press på mig själv har jag bokat in puts-specialisterna i nästa vecka och då måste allt grundarbete vara klart.. 2 dörrhål ska vara klara, de 5 meter höga väggarna ska vara grovputsade och balkarna som en gång delade rummet i 2 ska vara borta.. och så ska lite el in i väggar och tak såklart.. Väggarna är så gott som grovputsade och ett dörrhål är klart och nu har jag gett mig på det andra... det ska höjas alltså så att en normal dörr passar även när golvet har höjts.. Det här är dörrhålet from hell.. om balkar över andra dörrhål har varit spröda som sockerskorpor så är det här hårdare en bankvalvet på Handelsbanken.. som om den som gjorde det en gång kompenserade för övriga 23-nånting, halvruttna hål.. här har man inte sparat på betong stenar och järn kan jag lova.. 6 timmar tillbringade jag där med bilhammaren igår och fick bort knappt hälften.. idag har jag murat ett litet stöd för en ny balk och slutligen lagt dit en ny järbalk.. man får ta det försiktigt och inte ta bort för mycket på en gång för balken bär ju trots allt väggen ovanför.. hälften är bra... dit med en ny balk och sen tar man resten.. Roligare då var det i lördags när jag fick oväntat besök av min ungdomskamrat (vilket ord.. heter det så?) Staffan Persson med familj som susade förbi på väg till Sardinien.. hembakade kanelbullar hade dom med sig och vi drack kaffe och gjorde husesyn och Staffan skrattade och sa att du har att göra ett tag till här.. en påse plommon senare for dom ner för backen igen.. Pratade med Martina igår som ju är i Stockholm och hon undrade om jag sett något tecken på att katterna saknar henne... Jag sa. Att Blondie ligger med huvet på din kudde varje kväll och nästan hela nätterna är kanske ett tecken? Ja det är ett tecken!

lördag 11 augusti 2012

travel to stockholm

You haven't heard from us and that is not because we have been lazy, because we have not been, but because we have travelled. Ursula has travelled back to Amsterdam and two days later, yesterday, was my turn to travel back to Stockholm. Leaving Niklas to deal with the rest of this years project by himself but will come back to pick them all up and hopefully see the progress in September. All fine in the Stockholm apartment which feels a little extra luxurious just now. Actually up for sale so if you want a wonderful apartment by the sea, here is your chance :-) Showing tomorrow at half past 12.. :-)

söndag 5 augusti 2012

Glamorous visit

Wednesday Ursula came and brought presents and lots of positive energy with her. With a vengeance she threw herself over the blackberry vines and has set her mind to free the sleeping beauty of our garden yet again. And she even put some glamour into sawing up the old dead wood from the cherry tree we took down earlier. There was even some time to soak up the sun on the balcony amidst gardening, making marmelade and painting the balcony rack. It is great with visitors, so please make plans for next year all of you!

tisdag 31 juli 2012

Katt på hett tegeltak

Vad är det med katter och tak? Varför vill katter bara högre upp och om det går ännu högre upp? Hemma i Stockholm nöjer sig Blondie med att sitta uppe på nån garderob men här ska hon plötsligt upp och balansera på tegelpannorna. Konstigt också hur anpassningsbara dom är. I Stockholm är dom innekatter och här här är det väckning i soluppgången (ja dom väcker oss alltså) och sen ut och jaga ödlor, gräshoppor, fjärillar, andra katter tills solen går ner... Och ja, dom anpassar sig lika bra åt andra hållet. När vi kommer till Stockholm vet dom att "semestern" är slut. Dom är kloka dom små liven... På tal om det.. hålet i fasaden som Martina beskymrade sig för igår är nästan lagat. Det blir så av nån konstig anledning. Man tänker att idag ska jag fixa till hålet för balkongdörren i entrén och vips har man rivit en halv vägg och står med rivningsmassor upp till knäna. Ibland önskar jag mig ett trähus där man bara kan spika dit en regel där man vill ha den... nej förresten sten och stål känns mer på riktigt.. det här huset har stått här i nästan 200-år och vi tänker se till att det står lika länge till... I morgon bitti ska jag åka till Ikea i Turin och handla några grejer men det är mest ett svepskäl för att få hämta Ursula vid flygplatsen. Jag vet det redan.. hon kommer va en vitamininjektion som varar till september...

måndag 30 juli 2012

watering holes and real holes

Niklas has started a genius watering system: instead of going with the water can, he connected a new hose to the water pipe and created an intricate water system in our vegetable patch. And it works! So now we go down and connect the system and build and tear down a few dams here and there and watch the water flow – even the cat thinks it is exciting, even though she is watching it from the neighbours garden at safe distance. But the real big thing today was the BIG HOLE that Niklas made. When we planned the week last night he was only talking about putting up a new beam over the balcony door to be exchanged. I had almost promised the neighbours that we were done with lots of dust and had almost promised on the blogg that we are done with deconstruction and lots of debris, and look what happened! Lots of debris and dust and lots of new work. But .. piano piano.. one step at a time..

söndag 29 juli 2012

Planting a tree

on weekends we use to give the plastering and cement in the house a break and work a bit in the piece of land. Which has not had a lot of love in many many years, the trees are all at the edge of getting wild and are in desperate need of a serious haircut. But even the wild blackberry vines are back in force after we had cut them down last year. So we cut and cut and burn the dried debris and use the ashes as fertilizer for our growing little piece of vegetable patch. Wonder if the veggies will ripen before our departure. Today Niklas even cut down the skeletons of two dead trees, they had been dead for a few years now, and Niklas decided it was time to clean up a bit. And as compensation, we planted a new little tree, a bay leaf tree. We have been getting leaves from our neighbours, but thought it might be nice to have our own. And we still need to decide where to plant the oak that we took with us from Sweden. It is a little oak, only a year old.. For the rest, we enjoy the heat, make marmelade of the fruit the neighbours give us, wait for our own plums to ripen, an event i remember as plum hell breaking loose.. and wait for the arrival of wonderful Ursula..

tisdag 24 juli 2012

progress report

There it was, outside and alone, the plywood that had been used to make the form for the kitchen bench. And was screaming for new jobs. So I listened to it and started a new little project, making window sills. The one for the living room is done, the two for the kitchen are still sleeping in their nests and will be awakened tomorrow. So we are settling in and doing some small fixes. Outside of the larger deconstruction that was going on last week of course. Now the debris is out of the house and we can fill the buckets with new scraps from our different projects. I also managed to build a tiny little brick wall around the electric cables and water pipes that are going from attic to cellar via the little bathroom. I call it the new tower of Pisa, but Niklas assures me it won’t look so bad after the plaster has been put on and all. Nothing one cannot fix with a little extra layer of sand, cement and chalk..

tisdag 17 juli 2012

Släggan

Som utlovat: Släggan är framme! För första gången ligger vi före tidplanen. Ja nuvarande tidplan alltså. Första årets tidplan har vi bränt på bål. förra årets lyckades vi "nästan" hålla. I år har vi sänkt ribban och ligger alltså före.. och det med marginal.. Tänkt var att vi skulle flytta in.. sen "fixa till" i entrén (vad man menar med "fixa till" är ju relativt.. ja du vet vad jag menar Staffan).. och sen finputsa ytterligare 2 rum här på övervåningen. Nu kände vi att vi plötsligt har MASSOR av tid och genast gav vi oss på ett bonus-rum, nämligen vårt blivande sovrum. Enligt order från geometran (byggansvarige) så gäller det att gå varligt fram. All puts ska bort men vi får inte använda bilmaskin då risken att stenar lossnar är stor. Att knacka puts är en ganska skön omväxling kan jag tycka. Man behöver inte koncentrera sig särskillt utan kan fundera på annat som dyker upp.. lite meditativt alltså... Vi hoppas vara klara i morgon.. då har det tagit 3 dagar.. sedan återgår vi till tidplanen.. Ikväll har vi tänt grillen... kanske inte världens bästa grill men utsikten är en av de bästa..

måndag 16 juli 2012

hot water from the sun

Now that we have moved in to our house, all our warm water, for dishwashing and showering, gets heated by the sun. It is quite a nice feeling to have skipped the electric water heater in the little rented house. Italy still gets a lot of its electricity from dirty coal fired power plants. It is a bit surprising that not all houses have solar water heaters on the roof, with the amount of sun here. Even our works supervisor was a bit surprised that we were installing ‘ugly’ panels on our roof. I think they are quite shiny and flashy actually. And with the nice weather we have here there is no shortage of hot water, could even serve a few guests!!

lördag 14 juli 2012

Bakom dörren..

Man ska inte dömma hunden efter håren säger man ju. Håren i det här fallet symboliseras av en dörr som inte är så fin och hunden är vår lilla lilla lägenhet som är desto finare. Det tycker i alla fall vi. Vi har som sagt flyttat in i går och duschat och lagat mat och sovit här en natt så man kan säga att vi har "bott in oss". Det är lite svårt att beskriva hur det känns efter allt hårt jobb vi lagt ner här men jag kan intyga att det är en skön känsla. Och som Italienarna säger: Piano piano.. en sak i taget... på måndag tar vi fram släggan igen men tills dess njuter vi...